Kargem Perakende, Mağazacılık Eğitim Danışmanlık

Yerel Zincirler Raporu Verileri açıklandı


Yerel Zincirler Raporu Verileri açıklandı

Yerel Zincirler Raporu

Yerel Zincirler Raporu

Türkiye Yerel Zincirler Raporu’nda yer alan sektördeki son 5 yıllık gelişime dair veriler, 10 Mayıs’ta İstanbul Wow Convention Center’da açıklandı
10 Mayıs Salı günü Wow Convention Center’da gerçekleştirilen Perakende Geleceğe Bakıyor’un sabah ve öğleden sonraki bölümünde sahne alan Market Ekipmanları ve Teknolojileri Konferansı’nın ardından akşam 17:00 itibariyle Türkiye Yerel Zincirler Raporu’nun Tanıtımı yapıldı.

Türkiye Yerel Zincirler Raporu’ndaki veriler, moderatörlüğü İstanbul PERDER Kurucu Başkanı Erdal Tüfekçi tarafından gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Biçen, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Kurucu Başkanı ve Uyum Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör ve Happy Center Genel Müdürü Yavuz Altun tarafından perakendeci gözüyle değerlendirildi ve katılımcıların görüşleriyle son 5 senelik gelişimin önümüzdeki yıllara dair hangi ipuçlarını verdiği tartışıldı.

Oturum öncesinde Ortakalan Editörü Emre Durdu, Türkiye Yerel Zincirler Raporu’ndaki verileri katılımcılarla paylaştı ve raporun hazırlanma süreciyle ilgili bilgi aktardı. Durdu, araştırmanın konu aldığı ilk tarih olan 31 Aralık 2010 yılında 163 Yerel Zincir’in verilerini incelediklerini, 31 Aralık 2015 tarihinde ise 176 Yerel Zincir’in verilerini inceler konuma ulaştıklarını belirtti.

Aradan geçen 5 yıllık süre zarfında sektörden 69 Yerel, 4 Ulusal, 5 Discount Market Zinciri’nin ayrıldığını ve araştırma veri grubundan çıkarıldığını aktaran Durdu, aynı süre içinde 82 yeni Yerel Market Zinciri’nin ise araştırmaya eklendiğini kaydetti.

Geçmiş dönemde araştırma şirketlerinin yayınladığı raporlarda Yerel Zincirler’in içinden eksilmeler olacağı ve diğer market tiplerinin pazara hakim olacağı yönünde öngörülerin sadece ilk bölümünün haklı çıktığını belirten Durdu, araştırma şirketlerinin hesaba katmadığı unsurun ise şubeleşmeyi sürdürüp zincir tanımına dahil olan yeni Yerel Market Markaları olduğunu, ülkemizin kendine özgü yapısı nedeniyle her sene sektörden çıkan Yerel Zincirler olmasına rağmen yine her sene Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden farklı Yerel Zincirler’in araştırmaya eklendiğini belirtti.

Durdu sunumunda önce Yerel Zincirler’in son 5 yıllık gelişimi ve büyüme oranlarının her bir yıl için bütün fiziki kriterlerde nasıl olduğunu grafiklerle ele aldı sonrasında Yerel Zincirler’in büyüme rakamlarını Ulusal ve Discount marketlerin büyüme rakamlarıyla her yıl için kıyaslayarak tekrar gösterdi.

Türkiye geneli verilerinin son bölümünde de 2010 ve 2015 arasında gelinen nokta ve bu süre içindeki pazar paylarındaki değişimler Yerel, Ulusal ve Discount marketler için bütün fiziki veri gruplarında kıyaslamalı tablolarla katılımcılarla paylaşıldı.

Türkiye geneli verilerinin ardından ise her bir coğrafi bölgede Yerel Zincirler’in bugün hangi noktada olduğu gösterildi, ardından coğrafi bölgelerde Yerel Zincirler’in bütün fiziki veri gruplarında 5 senelik büyüme rakamları ve oranları paylaşıldı.

Sunumun son bölümünde ayrıca her bir coğrafi bölge için ayrı ayrı Yerel, Ulusal ve Discount marketlerin 5 yıllık kıyaslamalı tabloları ve büyüme oranları katılımcılarla paylaşıldı.

Ortakalan Editörü Emre Durdu, hazırlık süreci tam 6 ay süren 336 sayfalık raporda bu verilerin haricinde her bir Yerel Zincir’in 5 yıllık gelişiminin tek tek kendilerine ait tablolarda gösterildiğini ve ayrıca Yerel Zincirler’in üst düzey yöneticileriyle birebir telefon görüşmeleriyle alınmış geleceğe dair yatırım hedeflerini anlatan anket bölümü de olduğunu belirtti.

Durdu Türkiye Yerel Zincirler Raporu’nun anket bölümünde;

“Yerel Zincirler’in önümüzdeki günlerde yeni mağaza açıp açmayacaklarının, satın alma yapıp yapmayacaklarının, planlanan lojistik yatırımı, planlanan ekipman ve teknoloji yatırımı, sanal market konusundaki çalışmaları veya hedefleri, PL ürünlerinin olup olmadığı veya bu konuda yatırım planlarının olup olmadığı, eğitim konusundaki çalışmaları, hangi sektörel derneğe üye oldukları, sera – entegre et – şarküteri – meze- unlu mamül vb. taze ürün yatırımlarının olup olmadığı, eğer taze ürün yatırımları varsa bunların ayrıntıları ve perakendecilik dışında başka bir iş kolunda yatırımlarının olup olmadığı varsa bu yatırımların ayrıntılarının ne olduğu”

olmak üzere Yerel Zincirler hakkında merak edilen tüm bilgilerin bulunduğunu aktardı.




Referanslarımızdan Bazıları

balmar
1e1
mevlana-market
boyner
kalafatlar
ekoroma-market